hardlopen, persoonlijk, wandelen

Back to basics – doelen stellen

Oei oei, wat is het moeilijk om al die mooie loopevenementen voorbij te zien komen en niet automatisch op “inschrijven” te klikken. Naast het hardlopen in mijn vrije tijd vond ik het lopen van wedstrijdjes toch altijd heel erg leuk, en dat zit er nu even niet in. Het was vaak mijn manier om doelen te stellen, en daar moest ik een andere modus in zien te vinden. Wat zijn dan nu mijn doelen?

Hardlopen

Heb ik doelen? Jazeker. Mijn allereerste doel is pijnvrij vijf kilometer aan één stuk kunnen lopen. Simpeler kan het niet he? Het voelt echt alsof ik weer helemaal teruggeworpen ben naar de basis, en in zekere zin is dat ook zo. Ja, mijn conditie is wel zodanig dat ik in principe niet zou hoeven beginnen met les 1 van Evy, maar toch heb ik dat gedaan.

img_3847

Ik probeer 1 of 2 keer in de week met Evy te lopen, en heb het simpelste onderdeel gepakt – 5 kilometer aan 1 stuk in (dacht ik) 10 weken. Ik zit bij les zeven momenteel haha! In totaal 27 minuutjes aan training waarvan zeker de helft wandelen. Het is even wennen, maar aan de andere kant – ik loop wel! En door weer helemaal terug te gaan naar het begin merk ik ook dat ik wel weer van het lopen an sich kan genieten. Ik loop daarom deze trainingen ook zonder horloge. Gewoon op gevoel, en hoe hard ik ga vind ik op dit moment niet belangrijk. Het is veel belangrijker dat ik thuis kom met een goed gevoel en nog belangrijker – een pijnloze knie! In de lesjes met Evy gaat dat gelukkig goed op het moment. Ik hoop heel erg dat dat zo blijft!

img_4012

Daarnaast ben ik met het loopclubje van mijn fysiotherapeute en trainster gaan lopen. Vanuit Train je Leven organiseert zij op zaterdagochtend een looptraining die vrij laagdrempelig is en waarbij je je eigen intensiteit kan indelen. Ik merkte de laatste keer dat ik met hen liep, dat ik aan het einde van de training wel last kreeg van de knie helaas. Toch net iets te veel gedaan, we hadden dan ook zo’n 6 kilometer op de teller staan en ik denk dat die sprong even wat heftig was. Toen ik daarna mijn eigen trainingen weer oppakte, was er echter niets aan de hand, dus het herstelt wel weer goed. Daarom mag ik deze trainingen gewoon mee blijven doen, maar ik moet wel goed op mijn lichaam letten.

Wat is het fijn om weer met een groep te lopen! Bij de meeste groepen moet je 5 tot 10 kilometer aan een stuk kunnen lopen, wat voor mij nog niet haalbaar is op het moment. Hier hoeft dat niet, het is allemaal prima bij te houden en iedereen wacht op elkaar. Heel erg fijn, gezellig en leuk!

Wandelen

Verder ben ik gestart met een andere manier van buiten bewegen, namelijk wandelen. Een vriendinnetje van mij, Kelly, deed dat al langer samen met een collega, en zij liepen echt flinke afstanden. Vanuit haar enthousiasme zijn een andere vriendin – Brenda – en ik mee gaan lopen. Inmiddels lopen we afstanden van zo rond de 20 kilometer en voor over twee weken hebben we een halve marathon wandelen op de planning staan.

img_3715 img_3815

Wandelen is een heel andere tak van sport dan hardlopen, maar voor mij is het wel een manier om toch in beweging te blijven en buiten te zijn. Na mijn eerste langere wandeltocht, zo’n 17 kilometer, kwam ik er wel achter dat de wandelschoenen die ik had te klein gekocht zijn. Voor kortere afstanden is het allemaal prima te doen, maar bij langere afstanden zetten je voeten toch dusdanig op dat je beter een maatje groter koopt. Ik had jubeltenen de dag erna haha! Inmiddels heb ik een maatje groter aangeschaft en loop ik op wolkjes. Fijn!

Het leuke van wandelen vind ik dat je nog meer tijd hebt om de omgeving in je op te nemen, en zeker als je het samen met anderen doet is het meteen een mooi moment om met elkaar bij te praten. Je bent ergens mee bezig, maar hebt ook tijd en oog voor elkaar. Tijd is uiteindelijk niet zo belangrijk, al moet je wel oppassen dat het tempo niet te laag ligt ivm pijnlijke rug en voeten, en genieten van de omgeving staat bovenaan.

Ik vind het eigenlijk een hele leuke combinatie zo met elkaar, het lopen en wandelen. Dus dat blijft er maar in denk ik 🙂 Nu terug zien te komen naar pijnloos hardlopen en ik ben een tevreden mens. De komende weken houd ik jullie op de hoogte hoe dat gaat!

xxxwendy

1 thought on “Back to basics – doelen stellen”

  1. Goh Wendy we zitten echt in hetzelfde schuitje! Ik bouw ook mega langzaam op nu, met als doel weer 5 kilometer pijnvrij aan één stuk, en dat is echt balen kijkende naar waar ik vandaan kom. Ik mis de wedstrijden ook! Maar hopelijk komen we daar uiteindelijk allebei weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.