hardlopen

Hardlopen – mijn voordelen op een rij

We zijn al weer bijna een weekje verder na mijn race van het jaar, en ik heb verbazingwekkend weinig spierpijn. Prachtig om te zien wat je lichaam kan. Dat bracht me op een idee voor een blogpost – welke voordelen heb ik nu precies uit het hardlopen gehaald?

Maandag was ik behoorlijk stijf en voelde ik mijn kuiten, dinsdag waren mijn kuiten nog wat gevoelig en voelde ik mijn hamstrings. Woensdag? Pijnvrij. Wow. Dat had ik niet verwacht na een halve. Het vertelt me dat ik de race, ondanks de andere tegenslagen, goed heb opgebouwd. Het vertelt me ook dat ik goed heb getraind en dat de progressie er waarschijnlijk nog lang niet uit is. Ik heb ontzettend veel zin in het komende winterseizoen: sneller worden, de lange afstanden bijhouden en dan hopelijk weer enorm knallen in maart tijdens de CPC in Den Haag!

Deze week heb ik nog niet gelopen, maar morgen staat de eerste training met de Running Club sinds lange tijd op de planning. Grappig om te zien hoe ik uitkijk naar sporten! Daar heb ik maar een kleine veertig jaar over gedaan 🙂

Voordelen

Sinds ik (intensiever) ben gaan sporten, merk ik een aantal heel duidelijke voordelen. Ze gaan van klein en cosmetisch naar eigenlijk best wel lifechanging.

Sociale contacten

Sinds ik ben gaan sporten heb ik zoveel leuke nieuwe mensen ontmoet! Mensen uit mijn eigen woonplaats en omstreken bij de Running Club, meiden van verschillende toffe hardloopblogs, mensen online via Facebook groups en Twitter accounts. Allemaal met dezelfde passie, hetzelfde enthousiasme. Ik schreef er al eerder over: zit je in een dip? Zoek inspiratie online en je staat zo weer te trappelen

Lichamelijke verandering

Ik ben nooit een hele volle dame geweest. Sterker nog, vroeger had ik ondergewicht. Gelukkig is dat nu voorbij, want te weinig wegen is ook niet goed. Ik merkte wel dat ik erg van lekker eten houd en dat ik, zonder lichamelijke beweging, langzamerhand zo’n 12 kilo was aangekomen na mijn bruiloft zo’n zeven jaar geleden.

Door veel te gaan lopen, en daarbij op mijn voedsel te gaan letten (grappig genoeg ging dat voor mij een beetje hand in hand, ik heb niet echt een strikt dieet gevolgd maar ben gezonder gaan eten en kook niet meer uit pakjes) is er zo’n zeven kilo af. Ik ga nu in gewicht niet meer heel erg naar beneden, maar ik ben zeker 1 broekmaat kwijt en nu ik de langere afstanden loop merk ik echt dat ik spierweefsel opbouw in plaats van vetweefsel. Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar ik voel me wel veel beter over mijn shape en gewicht!

Hieronder zie je twee foto’s. De linker maakte mijn man van mij, twee jaar geleden, achter ons huis. De foto was bedoeld voor mijn introductie op Girls Love 2 Run. De rechter is van afgelopen zondag tijdens de halve marathon. Zie je het verschil?

[su_table]

wendy_hardlopen 20x30-AMDF0524

[/su_table]

Overigens wil ik hiermee niet promoten dat slank=goed en vol=fout. Ik wilde zelf graag wat gezonder gaan leven en het leek me beter om dat via bewegen en gezonder eten te doen, dan via een crash dieet. Ik ben blij met het resultaat, en denk ook dat ik verantwoord wat kilo’s ben kwijtgeraakt in een mooie tijdsspanne.

Niet meer ziek

Direct samenhangend met het bovenstaande onderdeel: mijn weerstand is met sprongen omhoog gegaan. In het verleden was ik minstens vier tot vijf keer per jaar ziek. Vooral in het voorjaar was het een niet aflatende stroom van verkoudheden, griepjes en allergische ellende. Sinds ik veel meer sport, en gezonder eet, merk ik dat dat verleden tijd is.

En mijn omgeving merkt het ook! Ik krijg er opmerkingen over van vrienden en familie. Naast het sporten heb ik melk uit mijn dieet geschrapt en daarmee is ook veel van mijn buik ellende over. Ik voel me zoveel beter en gezonder in mijn vel, het is bijna schrikbarend.

Mentaal gezond

Daarnaast helpt het hardlopen om mijn koppie gezond te houden. Wat werk en gezondheid betreft hebben mijn man en ik al vier jaar stress – in 2010 was mijn man chronisch ziek, daarna werd het crisis voor beiden op het werk met reorganisaties, ontslagen, langdurige zoektochten naar een baan en allerlei bijkomende financiële onzekerheden. Ik loop mijn piekerbuien er uit.

Zonder het hardlopen was ik op dit moment denk ik nog een stuk gestresster over deze dingen dan ik nu ben. Sporten maakt happy-stofjes in je hersenen aan en daar profiteer ik met volle teugen van.

Daarnaast merk ik dat ik zelfverzekerder ben. Door jezelf te overwinnen en steeds de grenzen op te zoeken en beseffen dat je er toe in staat bent, word je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker. Heel fijn!

Genoeg voordelen lijkt me he? Heb jij nog andere redenen waardoor je blijft sporten?

 

6 thoughts on “Hardlopen – mijn voordelen op een rij”

  1. Nee, je lijstje is wat mij betreft compleet.

    Ik ben echt een hardloopverslaafde. Ik plan de rest van mijn leven om trainingen en wedstrijdjes heen. Morgen 10 km. in Monster… ik kijk er al de hele week naar uit.

    Grtjs uit Delft

  2. Wat een fijn lijstje en wat een verandering! I vind het ook heerlijk om te hardlopen, al ben ik nog lang niet zo ver als jij, maar je bent wel één van mijn inspiratiebronnen!

  3. Leuk stukje, Wendy, en zeer herkenbaar! Ik ben 24kg afgevallen mede door gezonder eten ( geen pakjes en zakjes, en zo puur mogelijk zonder allerlei toevoegingen. Weinig zuivel en vrijwel geen brood. Verder door 4-5 keer hardlopen per week!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.