hardlopen

Heuveltraining en een slechte generale repetitie

Deze hardloopweek was een stuk beter dan de vorige. In plaats van slechts een enkele run, liep ik er deze week maar liefst drie. Ze gingen niet allemaal even goed. Maar een slechte generale betekent meestal een goede premiere toch?

Mijn week begon met mijn allerlaatste chi-running les: heuveltraining!

Maandag

Zandverstuiving bij Dorst

Mijn weekenden zitten de afgelopen – en komende – weken nogal vol. Ik heb al twee keer de running club over moeten slaan en deze week wordt dat niet veel beter. Omdat ik toch graag mijn chi-running af wilde maken, spraken Louis en ik op maandag na werktijd af. Het was eigenlijk het enige moment in de komende weken dat we beiden konden.

Deze dag behandelden we het laatste deel van de training: heuveltraining! Bij Dorst ligt een prachtige zandverstuiving temidden van een aardig aantal steile heuvels en we zouden beiden gebruiken voor de training. Louis leerde mij echt steile heuvels schuin te nemen en de zwaartekracht haar werk te laten doen zodat ik minder buiten adem boven kwam. Het is een gek aanvoelend techniekje – voet kruisend over voet, schouder naar de berg (het lijkt wel skiën!) en gebruik maken van een pompende arm om jezelf naar boven te werken. Maar het werkte wel!

Ook leerde hij mij heuveltje af te lopen. Met het motto “gaan met die banaan” denderde ik als een blij kind de zandheuvel af. Ehhh … ongeveer dan. Want eigenlijk vond ik het doodeng, met zoveel vaart en voor mijn gevoel weinig controle. Dat viel achteraf reuze mee, maar het is toch wel even een dingetje om je zo te laten gaan. De echt steile heuvels gingen we af in wat ik de “sumo-worstelaar” houding noemde: goed door je knieën zakken, armen gebruiken voor evenwicht en eigenlijk meer snelwandelen dan rennen. Nuttig!

Terugkijkend op 10 lessen chi-running kan ik zeggen dat ik er zeker iets aan heb gehad. Ik ben nog steeds een beginner, en ik ga er uit pikken wat voor mij werkt. Dat is voornamelijk de driepuntslanding (ofwel, middenvoetslanding), de ademhalingstechnieken, hogere pasfrequentie. Alles tesamen loopt het veel meer ontspannen en lichter dan wat ik deed. Als ik de ietwat schuine houding aanneem merk ik dat ik met dezelfde inspanning sneller loop! Ik ga zo van 6’30” naar 6’00” terwijl ik niet het gevoel heb dat ik meer effort moet leveren. Bijzonder!

Donderdag

Mooie nieuwe Mizuno's

Ik wilde deze week toch nog een loopje doen voor dat deze zondag het CPC geweld losbarst. Ik besloot om een kleine 5 kilometer te lopen vlak na werktijd.

Waar ik vorige week het gevoel had dat ik op wolkjes liep, ging deze run echt op allerlei fronten mis. Ik had in de trein naar huis een banaan gegeten en opnieuw werd ik geconfronteerd met het feit dat mijn maag het echt niet leuk vindt als ik er vlak voor een loopje iets ingestopt heb. De eerste anderhalve kilometer had ik last van maagpijn die vervolgens overging in een hardnekkige steek in mijn zij. Grrrr.

Beetje boer met kiespijn

Ik lach hier wel maar ondertussen …. au au au. Heel even stoppen en naar adem happen dan maar. En vervolgens weer verder. De omgeving is wel weer prachtig, en het weer is geweldig – niet te warm, niet te koud, ondergaand zonnetje er bij, prima dus.

De volgende twee kilometer neemt de steek af maar voel ik duidelijk dat de banaan eigenlijk weer via mijn slokdarm naar buiten wil kruipen. Baaaaahhh ik ben echt super misselijk en loop te hikken. Ondertussen begin ik ook last van mijn voeten te krijgen: in mijn linkerschoen zit een steentje en de rechter heb ik duidelijk te strak geknoopt want mijn tenen beginnen te tintelen. Sjongejonge, het schiet niet op met deze run hoor!

Batterij leeg .... neeee!

Het toppunt bereik ik ergens rond de vier kilometer. Mijn horloge heeft het blijkbaar ook niet naar de zin, want het klokje kapt er spontaan mee. Of, nou ja, misschien had ik hem op moeten laden. Oeps. Kan er ook nog wel bij. Ik loop gewoon lekker door, want ik ben bijna thuis. De laatste honderd meter loop ik rustig uit, mijn maag is ook weer tot bedaren gekomen.

Nou ja, het kan niet altijd lekker gaan toch? Zoals ik al zei, een slechte generale betekent hopelijk een goede premiere, want de laatste run van deze week heb ik als het goed is net achter de rug als je dit artikel leest. De CPC 10 kilometer!

Heb jij nog hardloopwedstrijden op de planning staan?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.