hardlopen, lifestyle, training

Het plan: Huub M.O.D.E

Sleeptraining. Manual neurology. Tot afgelopen woensdag had ik geen flauw idee wat het inhield. Ik wist alleen dat Andrea (van Run Andrea Run) tegen me zei: jij hebt Huub nodig! En daar ging ik dan. Kijken waarom Huub zo nodig was. 

Ik vroeg laatst op Instagram of iemand een goede suggestie had voor een sport arts waarbij ik een uitgebreide lichaamsmeting zou kunnen doen. Zo een met speed-camera’s waarbij ze kijken naar de manier waarop je loopt en of je biomechanica wel helemaal klopt. Ik vermoed namelijk dat het daar bij mij mis loopt en dat dat de reden is waarom ik maar niet van die blessure af kom.

Op die vraag specifiek kreeg ik eigenlijk geen antwoord, maar Andrea benaderde me en zei voor de tweede keer: je moet naar Huub. De eerste keer dat ze het over hem had was bij de Anita Active meeting waar we aan de slag gingen met crossfit, hardlopen en yoga. Ze had me zelfs al een keer zijn contactgegevens gestuurd, maar tot dan toe had ik daar niets mee gedaan.

Ik zocht Huub op via Facebook en las me wat in in wat hij deed. Ik had Andrea’s blog ook al gelezen over zijn behandelingen en ze leken me op zijn minst wat ehm … alternatief? Maar goed, aan de andere kant … tot nu toe had reguliere geneeskunst helemaal niks uitgehaald en rust houden ook niet, dus hey, wat had ik te verliezen?

Manuele neurologie

Huub blijkt een box af te huren in een industrieterrein op nog geen 3 kilometer afstand van mijn huis. Hij geeft grotendeels personal trainingen, doet aan Manual Neurology behandelingen en geeft hier en daar ook gezamenlijke trainingen. Alles gericht op je mentaal en fysiek over je grenzen heen te slepen zodat je groeit en vorderingen maakt.

Manual Neurology zei mij helemaal niets. Na wat inlezen denk ik dat het hier op neer komt: je brein stuurt je hele lichaam aan, waaronder je spieren. Het doet dit via je zenuwstelsel. Als alles goed loopt, dikke prima. Als daar iets niet goed loopt, kun je blijven trainen en symptomen bestrijden tot je een ons weegt, maar je neemt de oorzaak waardoor de boel niet goed loopt niet weg. Als jouw brein een bepaalde spier niet goed aanstuurt, dan ontstaat daar een zwakte, en hebben spieren er om heen de neiging om te gaan compenseren. En daardoor ontstaat overbelasting. Loop je daar lang genoeg mee rond, dan ontstaan blessures.

Dat betekent ook dat blessures vaak niet op de plek zitten waar de zwaktes zitten. Dat mijn kniepijn eigenlijk uit mijn heupregio vandaan komt, wist ik allang. Bij Huub op de tafel werd dat ook maar weer eens bevestigd.

Manual Neurology is er op gericht om de verstoringen tussen je brein en je spieren op te zoeken en te herstellen. Hoe dat precies gaat is me nog een beetje een raadsel, maar Huub nam er uitgebreid de tijd voor. Door mij kracht te laten zetten met mijn benen en armen terwijl hij tegendruk gaf, bepaalde hij welke spieren krachtverlies hadden en waar hij aan de slag moest om eea te herstellen. Na porren en tappen op triggerpoints gebeurde er vaak iets verbazingwekkends op die tafel: waar ik eerst omver geduwd werd kon ik ineens tegenkracht bieden! De eerste keer dat dat gebeurde viel mijn mond open van verbazing.

In een uurtje tijd “resette” Huub een groot deel van mijn benen en heup / bekken regio. En daarna … ugh. Daarna kreeg ik een bindweefselmassage (volgens mij?) om de bindweefsellagen rondom mijn knie en in mijn linkerbovenbeen los te maken. Dit bevordert ook de bloedcirculatie. Man man man wat deed dat zeer zeg. Na afloop voelde dat been aan als een grote blauwe plek (maar het werd niet blauw! Hoe??). En de knie voelde direct losser.

Overload, Determination, Evolution – M.O.D.E


Goed. Puntje 1 van de afkorting M.O.D.E gehad. Nu werd het tijd om kennis te maken met de rest. Want, doordat mijn spieren niet op de juiste manier aangestuurd werden zijn ze zwak, is mijn bekken wat instabiel, en is het slim om dat allemaal te gaan versterken. En Huub heeft daar wel een trucje voor hoor!

Sleeptraining heet het. Nog nooit van gehoord. Blijkt heel simpel te zijn: je stapelt een flinke hoeveelheid gewicht op een stalen “sled” en gaat daar een flink eindje mee slepen. Het is een enorme krachtsexplosie waarbij je fysiek en mentaal uitgedaagd wordt – je benen lopen op een gegeven moment gewoon vol met lactaat en toch is het de kunst om dan door te lopen. “Het is allemaal mentaal” – goh, waar had ik die eerder gehoord? Doordat je het lactaat de baas wordt verbetert ook je balans en je stabiliteit, en je spieren krijgen een goede optater. Versterken die handel!

Mijn eerste opmerking bij 20 kilo gewicht was, goh, da’s wel erg schattig (ik doe deadlifts met meer). Haha! Daar kwam ik heel snel van terug. De set bestond uit 2×40 meter en na 30 meter dacht ik al, oh shit, en dit moet drie keer in totaal? Ik sleepte achteruit, en op een gegeven moment wilden mijn benen gewoon niet meer. Huub zorgt er dan wel voor dat je doorgaat hoor, drillsergeantje! Man man man, ik dacht dat ik dood ging. Toch heb ik 3 keer de set van 2×40 meter volbracht en na afloop voelde dat wel heel erg lekker. Afgelopen zaterdagochtend ging ik nog eens terug voor een extra dosis – eerst achteruit slepen, daarna vooruit. OMG. Ik kon op het laatst alleen nog maar “shut up” uitbrengen tegen Huub die me uit stond te lachen terwijl ik hijgend dubbelgeklapt stond.

En nu?

In de dagen na de behandeling was er echt van alles gaande in mijn been. Niet pijnlijk, maar er trilde en miepte wel van alles! Vooral in het deel van de spieren waar ik normaalgesproken last van krijg bij het hardlopen. En hoewel Huub beide kanten van mijn lichaam behandeld had, voelde ik het meeste in mijn linkerbeen. Mijn knie voelt, zoals eerder gezegd, ook losser. Daarom moet ik ook oppassen met hardlopen op het moment – als ik nu als een idioot weer ga opbouwen loop ik de kans dat ik de boel eerder kapot maak. De komende weken betekent dat dat ik eerst met de sleeptrainingen aan de slag ga, en gewoon mijn woensdagavonden core en krachttraining doe. En daarna gaan we eens kijken hoe het gaat met hardlopen, en de knie. Ik ben heel erg benieuwd!

5 thoughts on “Het plan: Huub M.O.D.E”

  1. Bedankt voor je uitleg. Ik probeer mensen nl al een tijdje uit te leggen wat Huub doet, maar dan blijven ze me dwazig aanstaren.
    Jouw verhaal is denk ik duidelijk.

    1. Hahaha ik kan me er wat bij voorstellen – ik vond het ook best lastig om mijn vinger achter te krijgen. Jij hebt ook ervaring met Huub dus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.