hardlopen

Just Do It: Breda Running Club

Running Club Breda

Sinds november vorig jaar probeer ik elke zaterdagochtend mee te lopen met de nieuw opgerichte Running Club Breda (RCB). Het fijne van een running club is, vind ik, dat het geen programma is dat naarmate je vordert zwaarder wordt, zoals iRun. Als je dus een keertje verhinderd bent, heb je niet meteen het gevoel dat je een essentiƫle training gemist hebt. Verder is het gewoon super leuk om met like-minded people op zaterdagochtend te trainen. Ik merk echt dat het beste uit mezelf naar boven wordt gehaald.

De trainingen variĆ«ren ook – van intervallen tot meters maken, van bootcamp tot trailrunning – noem het maar op en het komt langs. Je versterkt je benen, maar ook je core, er wordt aandacht besteed aan looptechnieken en meestal lig ik na de warming up al op apegapen haha. Zowat de hele club is namelijk gevorderd tot vergevorderd en deze beginneling loopt letterlijk en figuurlijk achteraan. In het begin vond ik dat wel demotiverend, tot ik merkte dat de hele club echt super geduld met me heeft. Ik word niet aangekeken als de ophoudende factor en de trainingen zijn wel zo ingedeeld dat je ze op eigen tempo kunt doen. Dat de rest zoveel harder loopt heeft wel tot gevolg dat ikzelf ook harder ga lopen en mijn grenzen dus verken (en er soms dwars overheen dender, oeps!).

Afgelopen augustus liep ik qua snelheid gemiddeld tussen de 7:30 en 8 minuten over een kilometer. Toen ik de 10 kilometer liep in oktober, liep ik deze met een pacing van 7:20 gemiddeld. Inmiddels duik ik regelmatig onder de 7 qua pacing en tijdens de laatste pittige intervaltraining had ik er piekmomenten bij zitten van onder de 6 (o.O) en liep ik gemiddeld zo’n 6:40 tijdens de snellere stukken van 1 en 2 kilometer. Er zit dus heel duidelijk vooruitgang in, en hoewel het behoorlijk pittig is om dat af te dwingen, werkt het wel ongelofelijk motiverend.

Kortom, ik ben erg blij met de running club, hoewel ik er soms nog wel eens tegenop zie om aan de zaterdag training te beginnen, en er soms ook behoorlijk bekaf vandaan kom. Maar, ik houd me maar voor dat die zaterdag gewoon de zwaarste training van de week moet zijn. En dat het wel degelijk resultaat oplevert, zeker als ik het langere tijd volhoud. En zeg nou zelf, wat is nu leuker dan een sport te beoefenen met leuke mensen die net als jij allemaal super gemotiveerd zijn? Ik ben blij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.