hardlopen

Just Do It: #Runnovation met Run2Day Breda

Vorig jaar november startten twee sportievelingen (Bojan en Brogan) in Boston het zogenaamde November Project. Om mensen te motiveren toch te gaan hardlopen en bewegen in de koude wintermaanden beloofden ze een gratis work-out voor een ieder die gewoon besloot te komen opdagen. De eerste keer hadden ze slechts één deelnemer, maar sport verbroedert. Één deelnemer werden er al snel een heleboel, en zo spreidde de movement zich uit over Amerika. New Balance besloot om een campagne te starten rondom dit toffe idee. En voila, #Runnovation was geboren!

Groepsfoto #Runnovation

Inmiddels verspreidt #Runnovation zich als een razend vuurtje over de hele wereld en is het ook in Nederland aangeland. Vorige week postte Run2Day Breda al een oproep op Facebook om te komen opdagen, maar versliep ik me. Deze week was ik wel vroeg genoeg wakker (al vroeg ik me wel af waarom ik naast mijn bed stond om 6:15 op mijn vrije dag – why???) en besloot ik me in mijn hardloop kloffie te hijsen. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar toen ik me na afloop ging inlezen bleek dat ook de bedoeling te zijn. #Runnovation kenmerkt zich namelijk door een aantal elementen:

  • Just Show Up! (dus: gewoon opdagen, niks inschrijven, gaan met die banaan!)
  • Het is gratis
  • Je hebt geen idee wie er nog meer zal zijn, professionals, couch potatoes, gevorderde hardlopers? Alles kan.
  • Het is een heel pittige, meestal urban, workout

Vooral dat laatste is nu, de dag er na, heel erg duidelijk! Ik heb spierpijn van ruwweg mijn middenrif tot aan mijn knieen!

De workout

Ik meldde mij klokslag 7 uur op het plein voor het Chassé Theater in het centrum van Breda. Degenen die er vorige week niet waren kregen een t-shirt uitgedeeld waarop met een neon-kleurtje spuitverf het logo van #Runnovation gespoten werd. Hoe leuk! We waren met een mannetje of 12 schat ik, van jong tot oud, vrouwen en mannen, en van gevarieerde ervaring.

Warming up

We begonnen met stevig warmlopen waarna we stil hielden op het plein achter het Chassé Theater. Er zijn daar een aantal interessante objecten verwerkt in het plein, zoals trappen en heuveltjes. We begonnen met hoog tempo traplopen, heuveltje af, via het gras terug de trap op. Hop hop, vijf keer zo snel je kunt. Daarna weer een stukje hardlopen tot we bij een verzonken grasveldje kwamen met een betonnen rand. Hier gingen we serieus aan de slag met krachttraining / bootcamp-achtige elementen. Opdrukken, squats, burpees, planking, hamstring oefeningen, you name it – we’ve got it! En dan 2 keer hetzelfde rondje. Allemachtig! Direct na deze serie oefeningen voelde ik de stijfheid al in mijn hamstrings, dat werd nog wat.

Bootcamp

Vervolgens hop hop, rondjes rond een gebouw met een stuk stevig vals plat, en daarna verder de stad door richting een rechte laan waar we op ons 10K wedstrijdtempo begonnen aan een tempo run. Tegen de tijd dat die klaar was, was ik helemaal leeg, maar hey, toen kwam het toetje nog! Vlakbij ons startpunt was het noodtrappen op en af, en verbazingwekkend genoeg had ik toch nog ergens een restje energie om dat er ook nog uit te persen. Uiteindelijk zijn we een klein uur bezig geweest, stampvol volgepropt met een enorm gevarieerd programma. Bedankt Run2Day, dit was leuk!

En nu?

Vandaag loop ik krom. Of eigenlijk, lopen? Waggelen is het meer haha. Mijn hamstrings zijn nog het ergst. Het maakt me wel pijnlijk duidelijk dat ik veel te weinig core training doe tussen het lopen door, en daar moet dus iets aan veranderen. Volgende week ben ik van plan weer mee te doen, en direct daarna kan ik dan mijn zooltjes op gaan halen. Dan moet ik toch echt wel klaar zijn voor serieuze training – ik heb dan ook meteen vakantie, dus om de dag hardlopen is een optie en ik heb ook tijd genoeg om eens echt werk te maken van die Nike Training App die al zolang op mijn iPad staat. Hopelijk komt dan toch snel die 10EM in zicht voor de Dam tot Dam loop.

Bron foto’s: Run2Day Breda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.