Live Love Run
boeken, reviews

Boekreview: Live Love Run – Annemerel de Jongh

Toen ik deze review begon, probeerde ik me te bedenken hoe lang ik Annemerel’s blog al volg. Ik denk zeker al vijf jaar, als het niet meer is. Ik volgde haar namelijk al toen ik zelf nog lang en breed op de bank zat en nog nooit een hardloopschoen aan mijn voeten had gebonden. Ik ben niet zo honkvast met het volgen van blogs, en dat ik Annemerel nog steeds volg, zegt dus wel wat!

Begin februari bracht ze haar eerste boek uit. Wat vond ik er van?

Live Love Run

Wat kan ik zeggen over Annemerel? Ik persoonlijk vind dat ze het meest bekende, toegankelijke en leukste hardloopblog heeft dat Nederland op dit moment te bieden heeft. Waarom? Annemerel is eerlijk, ze loopt kneiterhard, en ze is gewoon een heel open, vrolijk, grappig persoon. Vind ik dan he?

Ik heb haar een keer kort mogen ontmoeten tijdens de Vredesloop in Den Haag, toen stond ze bij het startvak tussen het publiek, en Annemerel is gewoon ook echt zoals ze zichzelf presenteert op haar blog. Dat vind ik verfrissend. Internet leent zich er erg voor om jezelf een maskertje op te zetten, maar dat is bij haar dus niet het geval. Ik lees haar blog met erg veel plezier, en zo kocht ik dus ook haar boek. Iets dat ik niet vaak doe bij bloggers, maar voor haar maakte ik een uitzondering.

Live Love Run

Live Love Run

[pullquote width=”300″ float=”left”]Zo aanstekelijk dat zelfs de gezworen hardloophater zin krijgt om de sportschoenen onder te binden en naar buiten te gaan.[/pullquote]

Dat ene zinnetje van Annette Lavrijsen, hoofdredacteur van Women’s Health Nederland, vat voor mij denk ik wel het hele boek samen. Het leest als een trein, en ik las het zelfs uit toen ik zelf geveld was door een blessure en langs de kant zat. Ik had het HELEMAAL GEHAD met hardlopen op dat moment, en toch las ik het uit. Ook dat zegt wel wat he?

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken waarin Annemerel iedere keer weer een ander aspect behandelt van hardlopen. Zo schrijft ze over voeding, kleding, hardlopen in het buitenland, geeft ze een aantal hardloopschema’s met daarin haar persoonlijke tips en behandelt ze Frequently Asked Running Questions (FARQS :D). Ze geeft als selfie-queen ook tips hoe je het beste een hardloopselfie kunt maken! Wat ik alleen niet helemaal snap aan de inhoudsopgave is dat een aantal van de hoofdstukken genummerd zijn, en een aantal ook niet.

IMG_5873 IMG_5871

Ieder hoofdstuk start met een schuingedrukt stuk waarin ze een stukje vertelt uit eigen ervaring. In de typische Annemerel stijl. Wat dat betreft vind ik dat ze zich onderscheidt van andere hardloopboeken die ik gelezen heb – er komt de nodige humor aan te pas. Verder zijn de hoofdstukken doorspekt met fotomateriaal uit Annemerel’s eigen archief, en een aantal mooie portretfoto’s die grotendeels door Sabine Metz geschoten zijn. Voeg daaraan de typische Annemerel vormgeving toe (knalroze met wit en zwart) en het is alsof je een verlengstuk van haar blog leest.

Dat maakt het boek heel persoonlijk en intiem, en wat mij betreft geslaagd.

Plus- en minpunten

IMG_5874 IMG_5875

Het boek is ontzettend leesbaar en zeker voor de beginnende hardloper hebben alle tips en tricks ontzettend veel meerwaarde. Je leest hoe je je voorbereidt op een race en wat je niet moet vergeten, er wordt uitgelegd wat hartslagzones zijn en hoe je die (grof) instelt, er zijn tips over kleding, schoenen, en wat je het best kunt eten voor en na een training, dit alles doorspekt met checklistjes en de nodige humoristische anecdotes.

De meer doorgewinterde hardloper zal in dit boek denk ik weinig tegen komen dat hij of zij nog niet weet. Dat gold ook voor mij overigens, maar omdat ik Annemerel ontzettend graag lees stoorde mij dat niet. Ben je niet bekend met haar blog en loop je al een tijdje? Dan zul je in dit boek denk ik niet heel veel nieuws tegenkomen. Je moet het dan ook niet kopen in de verwachting dat je nieuwe inzichten krijgt. Vind je het leuk om een kijkje te nemen in de persoonlijke hardloopbeleving van een van Nederland’s bekendste hardloopblogsters? Dan is dit boek een aanrader.

Live Love Run is oa. te koop bij Bol.com en kost €20,-

Annemerel heeft al een aantal boekpresentaties achter de rug, maar die waren voor mij net iets te ver weg. Gelukkig komt ze op 6 april naar Run2Day Breda! Zie ik je daar?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.