hardlopen

Terugblik op 2015

Ik moet even voor mezelf graven wat mijn doelen waren voor 2015 … had ik hele vastomlijnde doelen? Het idee was volgens mij om sneller te worden op de korte afstanden, en de halve marathon even te laten voor wat die was. Haha. Niet helemaal uitgekomen, dit! Maar wat was het een fantastisch jaar, eentje met downs maar zeker ook heel veel ups. Lees mee in deze terugblik.

Onrust

De eerste maand van dit jaar begon voor mij enorm onrustig. Vanaf klokslag 24:00 op 31 december 2014 was ik officieel werkloos voor het eerst in mijn werkende leven. Heel raar – er lagen lege weken voor me en ik had geen idee hoe ik die moest vullen. Wat ik wel heel fijn vond, was dat ik een paar dagen daarvoor was gestart met schrijven voor Just Keep Running: zo had ik een vast punt in de week dat me een beetje houvast bood en het was zeker ook een schop onder de kont om te blijven hardlopen. Ik wilde graag mijn snelheid op de 5 en de 10km omhoog gooien, en ging samen met een trainer Chi Running doen om te kijken of ik dat ook goed blessurevrij kon doen.

Jaaroverzicht 2015: Wendy

Uiteindelijk kon ik half februari al weer aan het werk gelukkig – dat was veel sneller gegaan dan ik dacht. Ik liep korte afstandjes en besloot mijn inschrijving voor de CPC Halve Marathon om te zetten in de 10 km afstand. Even weg met die lange afstanden, als ik harder wilde moest ik bij de korte afstanden beginnen.

PR’s

Dat was een goede beslissing. De druk was van de ketel, en ik merkte dat dat er voor zorgde dat ik zoveel meer plezier had in het lopen. Ook de Chi Running hielp me enorm, ik ontwikkelde een betere loophouding, liep daardoor efficiënter en merkte daardoor dat ik ook sneller begon te lopen. Het begon kort achter elkaar PR’s te regenen op de 10 km. Ik ging van 1.10 naar 1.08 naar 1.07 naar 1.06 … allemaal in een hele korte tijd. WHAT?

Jaaroverzicht 2015: Wendy

Vooral We Run Amsterdam was een enorme revanche – die 10 kilometer liep ik maar liefst 12 minuten sneller dan mijn tijd op dat parcours het vorig jaar, en het is nog steeds mijn staande PR.

Uiteindelijk besloot ik, samen met zo ongeveer de halve crew van JKR, om me toch weer in te schrijven voor een halve marathon. Het werd die van Eindhoven!

Crewlove

Kralingse Plas

Dit was ook het jaar waarin ik veel loopmaatjes ontmoette en fantastische runs samen deed. Een van mijn mooiste herinneringen is natuurlijk het rondje Kralingse Plas dat Patricia organiseerde. Het was koud die dag, maar wat hadden we een lol en wat vlogen we over de plankieren over het water.

Kwart marathon Rotterdam

De kwart marathon van Rotterdam was een geweldig feestje met Nicole, Patricia en mij, ik besefte hier voor het eerst dat een race samen lopen je zo ver kan uittillen boven je eigen verwachtingen en kunnen. Wat een plezier hadden we onderweg, ondanks dat ik eigenlijk niet lekker was en na deze race meteen geveld was door een bronchitis. Samen met de handen ineen over de finish komen – het was een eerste dat jaar maar het zou niet de laatste keer zijn!

We Run Amsterdam

We Run Amsterdam met de meiden van de Running Club. De hilarische tocht naar Amsterdam, gezellig voorbereiden voor we gingen lopen en ik die niet heel veel later dan deze, allen snellere, meiden binnenkwam en hun blijdschap voor me kon zien.

Helweek-dag-7-1

De groepsmeet in Breda, waar het echt te warm was om te lopen, en wat uitmondde in een gezellig samenzijn met allemaal jurkjes in plaats van hardloopkleding en heerlijk relaxt eten en babbelen met elkaar.

Vredesloop

De Vredesloop samen met Saskia en Zelia, waar Zelia me voorbij liep. Voor mij was dat best even een hard moment maar ik zag haar gaan met die enorme glimlach op haar gezicht, en wat was ik blij voor haar!

Koninginneloop

De koninginneloop van 19 – 21 kilometer waar we samen met zo ongeveer de voltallige crew van JKR de generale repetitie hielden voor de halve van Eindhoven. Wat was het gezellig om samen te lopen, ik heb van het begin tot het einde genoten.

Halve marathon Eindhoven

De halve marathon van Eindhoven, waar ik mijn tijd met hulp van Nicole met een whopping 17 minuten verbeterde en we – wederom – hand in hand over de finish kwamen.

Bruggenloop

Dat is voor mij denk ik nog steeds de race van het jaar, hoewel de Bruggenloop van 13 december een goede gooi doet naar die plek. Opnieuw met Nicole, en nu ook met Rianne, liepen we een geweldige race over de bruggen van Rotterdam en hadden we ons laatste hand-in-hand finishmomentje van dit jaar. Wow, wat een fantastische races hebben we gelopen met elkaar!

In vogelvlucht

Ik mag wel zeggen dat ik terug kan kijken op een erg geslaagd hardloopjaar. Ik ben sneller geworden op alle afstanden, maar ben nog niet waar ik wil zijn. Dat geeft ook niet, dat is een meerjaren project. Inmiddels ben ik ook gestart met extra core en krachttraining en ook dat begint zijn vruchten af te werpen. Ik leerde voornamelijk dat ik meer kan dan ik denk, dat ik mezelf onderschat en dat dat niet hoeft.

En ook dat ik goed voor mezelf moet zorgen, want het menselijk lichaam is een fragiel iets. Ik heb twee keer bronchitis gehad dit jaar, iets dat me nog nooit eerder overkwam. Hardlopen vraagt veel van je, zeker als je niet helemaal fit bent doordat je eigenwijs bent en door blijft lopen.

Voornamelijk leerde ik dat het mentale aspect van hardlopen minstens zo belangrijk is als het fysieke. Als de mindset niet goed is, dan gaat het lichamelijk ook niet lekker. Ik leerde dat ik een mensen-mens ben, in hart en nieren, en dat ik goed kan trainen in mijn eentje, maar tot grotere hoogten kom met anderen er bij. Dank je wel, meiden van Just Keep Running, en iedereen die ik door het hardlopen heb leren kennen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.